Sårbarhetskartet
Sårbarhetskartet setter fokus på fuglenes bruk av Svellingsflaket, og forteller deg hvor de ulike fuglene finnes til hvilke tider av året. Husk at grensene på kartet ikke er absolutte, og at hensynsfull ferdsel er viktig for hele området.
Rød sone med hensynsperiode 1. april til 1. september
Områdene i Svellingsflaket med mest fugl har fått denne fargen. Her er viktige egg- og dunvær som fremdeles har en del fugl, viktige hekkeområder for grågås med myteplasser for kullene og områder som er viktige for ærfugl og skarvekolonier.
I Svellingsflaket er det tre soner i denne fargen. De blir omhandlet hver for seg under her.
Fargeeksempel rød sone.
Sørvestlig område med rød sone
Dette er det største området i rød sone, og også det mest mangfoldige.
Den vestlige delen av dette området er hovedtilholdssted for grågåsparene som samles i Svellingsflaket. Det er også et av de aller viktigste myteområdene for fiskeender i Svellingsflaket på grunn av gruntvannsarealene og mulighetene fuglene har for vern mellom alle småholmene.
I den østlige delen av dette området er øyene mer spredt og det er dermed dårligere muligheter for vern, men her finnes også grågjess, en del måker og tjeld samt at området også her er viktig for mytende fiskeender. En av øyene her, Tjønnøya, har en relativt stor ferskvannsdam. Denne øya har tidligere hatt hekking av svømmesnipe og er en viktig vaskeplass for oter.
Østlig område med rød sone
Områdene i Svellingsflaket med mest fugl har fått denne fargen. Her er viktige egg- og dunvær som fremdeles har en del fugl, viktige hekkeområder for grågås med myteplasser for kullene og områder som er viktige for ærfugl og for skarvekolonier.
I dette området er det av spesielle registreringer en storskarvkoloni og ternekolonier.
Nordøstlig område med rød sone
Områdene i Svellingsflaket med mest fugl har fått denne fargen. Her er viktige egg- og dunvær som fremdeles har en del fugl, viktige hekkeområder for grågås med myteplasser for kullene og områder som er viktige for ærfugl og for skarvekolonier.
Rosa sone med hensynsperiode 1. mai til 1. august.
Også i områdene i rosa sone er det bra med fugl, men mindre enn i områdene med rød farge. Viktige arter her er fiskemåke- og ternekolonier og vadere.
I dette området i det sørvestre hjørnet av Svellingsflaket er det av spesielle registreringer en liten storskarvkoloni, flere par med gråmåker, fiskemåker, terner, tjeld og noen par med grågås.
Nordlig område i rosa sone
Dette området omfatter østsiden av den største øya i Svellingsflaket og mange større og mindre øyer i det som kanskje er det mest populære målet for padlere i Svellingsflaket. Leia vises som blå linje.
Også her er det bra med fugl, men mindre enn i områdene i rød sone. farge. Viktige arter her er fiskemåke- og ternekolonier og vadere.
Hensynsperiode 1. mai til 1. august.
3 områder i oransje sone med hensynspeiode 20. mars til 15. juli.
I områder med oransje farge er perioden for hensynstaking kortere enn i de rødere områdene fordi det her relativt sett er mindre fugl. Den tidligere starten er satt fordi det her er hekkende havørn og den starter opp tidligere på våren enn andre fugler i området.
Gul sone med hensynsperiode 1. juni til 1. august
I denne fargen er det bare ett område, og det dekker et relativt stort og åpnere område sør og øst for de størset øyene i Svellingsflaket.
Området er for å ivareta mytende fugl. Myting er når fuglene skifter ut fjærdrakta. Dette gjøres hvert år, og ulike fuglearter gjør dette på forskjellig måte. Dykkender, fiskeender og gjess skifter alle vingefjærene samtidig, og de kan derfor ikke fly i en periode fra de har mistet vingefjærene og til fjærene vokser ut igjen. I denne perioden trenger de ekstra hensyn.