Dersom utviklingen fortsetter, anslås det at 60 tonn plast vil havne i havet hvert eneste minutt i 2050, ifølge WWF. Da kan vekten av plast i havet ha oversteget vekten av fisk der.

80 prosent av søppelet som havner i havet kommer fra aktivitet på land. Det kan være en plastpose som blåser bort, en sneip som kastes på bakken eller avfall fra storindustrien som dumpes. Aktiviteter på havet, som fiskerier, petroleumsindustri og shipping, utgjør altså kun 20 prosent.

Med søppelryddeaksjonene skapes en bevissthet blant deltakerne om sammenhengene på kloden, og forhåpentligvis legges grunnlag for gode og bevisste valg i framtida, både hos store og små deltakere.

Søppelet lempes ombord i lettbåten til KV Heimdal. Foto: Brit Grønmyr

Kartet til venstre gir en oversikt over hvor og og når hele øyer er plukket for søppel.

Møysalen nasjonalparkstyre har i flere år hatt et samarbeid med kystvakta, renovasjonsselskapet i Vesterålen RenoVest og skolene i Digermulen og Vestbygda om søppelplukking i Svellingsflaket. Lofoten folkehøgskole frakter hele skolen ut, en klasse fra Svolvær ungdomsskole har rensket Valværet og Risvær vel gjør en god innsats i sitt nærområde.

I tillegg kommer alle private som har vært på tur i Svellingsflaket med søppelsekk i piknikboksen, og som har tatt med seg søplet på strendene de besøker hjem. Dette er veldig positive vaner som har kommet de siste årene med den økte bevisstheten rundt marint søppel, og som anbefales til alle som skal besøke Svellingsflaket.